PRAKTIJK VAN HUISARTSEN

Dr. Patrick Baert - Dr. Marlies Ghequire - Dr. Antoon Van den Berge

Diabetesraadpleging

Imke Goemaere is sinds 2008, naast diëtiste, ook gediplomeerd diabeteseducator. Dit houdt in dat ze mensen met diabetes begeleidt naar een zo normaal mogelijk leven.

 

Ons uitgangspunt is: “ Kijk niet naar wat je niet meer mag (eten), maar naar wat je wel nog mag (eten), naar een nieuwe wereld die opengaat…”

 

Wanneer de diagnose "diabetes" gesteld wordt, lijkt uw wereld in mekaar te storten. Wanneer u een beter inzicht hebt over het ziektebeeld is het ook een stuk gemakkelijker en dragelijker om er mee te leven. Vandaar is de rol van een educator heel belangrijk. U voelt zich gesteund en gemotiveerd om er het beste van te maken.

 

 

Er zijn 3 stappen in de behandeling van diabetes:

 

1      Gezond eten en bewegen

 

Dit is voor mensen die gestoorde glucosewaarden hebben in het bloed maar nog niet in die mate dat medicatie nodig is. Meestal gaat het hier om mensen met overgewicht of weinig lichaamsbeweging. Door een gezond eet- en leefpatroon kan de diabetes onder controle gehouden worden. De begeleiding door een diëtiste is hier aan te raden.

 

2      Behandeling met medicatie

 

Dagelijkse medicatie dringt zich op om de bloedglucosewaarden onder controle te krijgen. Ook bij deze mensen blijft gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging heel belangrijk om de stap naar insulinetherapie uit te sluiten. Deze mensen hebben recht op een tweejaarlijkse tegemoetkoming bij de diëtiste en de podologe. Deze personen vragen best samen met de huisarts een diabetespas aan.

 

3      Insulinetherapie

 

Indien medicatie alleen onvoldoende is, wordt de patiënt afhankelijk van insuline. Zijn eigen lichaam maakt geen of onvoldoende insuline aan zodat men die via een insulinespuit moet toedienen. Zonder deze insuline zou de persoon veel te hoge bloedsuikerwaarden hebben en verhogen de kansen op complicaties. Een dieetadvies is aan te raden evenals extra educatie (die wordt voorgeschreven door de huisarts).

 

Afhankelijk van de hoeveelheid inspuitingen wordt de patiënt opgenomen in het zorgtraject.

 

 

Zorgtraject diabetes mellitus type 2

U spuit minstens 1 à 2 maal insuline of incretinememeticum per dag of er wordt overwogen om dat te doen.

Voordelen:

 • Het is een verbintenis tussen 3 personen namelijk uzelf, huisarts en specialist. Op die manier verbindt u er zich toe om gedurende de komende 4 jaar deel te nemen aan een zo goed mogelijk behandelingsplan om de ziekte onder controle te houden.
 • Gedurende deze periode betaalt de ziekenkas u alle raadplegingen bij de huisarts en de diabetesspecialist terug.
 • U krijgt eveneens de mogelijkheid om de begeleiding te krijgen van een diabeteseducator met een volledige terugbetaling door uw ziekenfonds.
 • U krijgt specifiek diabetesmateriaal gratis ter beschikking (glucosemeter, strookjes en lancetten)
 • Er is een gedeeltelijke terugbetaling voorzien van twee consultaties per jaar bij een diëtist (minstens 30 minuten) en podoloog (minstens 45 minuten).

  

Het stappenplan voor uw zorgtraject kunt u hier downloaden.

 

 

Diabeteseducatie:

De hoeveelheid educatie is afhankelijk van persoon tot persoon en gebeurt op voorschrift van de arts.

       1    Opstarteducatie: tijdens het eerste jaar, 5 uur in totaal of maximum 10 keer 30 minuten

       2    Opvolgeducatie: Na de opstarteducatie, 1 per jaar of 2 keer 30 minuten.

       3    Educatie bij problemen: 2 uur per jaar of maximum 4 keer 30 minuten

 

 

Tarieven:

Diabeteseducatie wordt na de betaling volledig terugbetaald door het ziekenfonds.

 • 22 euro per 30 minuten

 

 

Inhoud educatie:

 

1   Onderwerpen opstarteducatie:

 • Wat is diabetes? Wat is glycemie, HBA1C, insuline? Wat zijn de gevolgen van diabetes op korte termijn? Op lange termijn?
 • Technische vaardigheden: hoe gebruik je een glucometer, hoe injecteer je insuline, hoe gebruik je een pen, wat is rotatie, wat is een glucagonhypokit?
 • Gezonde leefwijze: voeding, beweging, rookstop, sporten, uitzonderlijke maaltijden en feestjes, uitzonderlijke inspanningen.
 • Voetverzorging: kleur huid, nagels, hygiëne, temperatuur, infectie, pulsaties, schoenen.
 • Extra informatie: rijbewijs, endocrinoloog, inentingen, bij ziekte, oftamoloog, op reis, zorgtraject.

 

2  Onderwerpen opvolgeducatie:

 • Parameters nemen: lengte, gewicht, BMI en buikomtrek.
 • Problemen detecteren en bespreken.
 • Voorschriften voor gratis materiaal aanvragen.
 • Voorstellen doen naar de huisarts toe.

 

 

Afspraak maken:

De diabeteseducator is elke woensdag tussen 13 uur en 17.30 uur aanwezig in de praktijk. Als u op dit moment niet vrij bent, bekijken we een ander geschikt moment. U kunt telefonisch een afspraak maken via het secretariaat op het nummer 057/ 69 70 71.