PRAKTIJK VAN HUISARTSEN

Dr. Patrick Baert - Dr. Marlies Ghequire - Dr. Antoon Van den Berge
GRIEP - klik om meer te weten
Algemeen
8th Nov 2012 @08:57hrs

Informatie over 'echte' griep

Deze tijd van het jaar wordt er gewoonlijk tegen griep gevaccineerd. Het is ook het gepaste moment om heel uw vaccinatietoestand eens te bekijken. Meestal moet er een en ander worden bijgestuurd. In feite is het wel zo dat er heel het jaar door tegen griep kan gevaccineerd worden, moest het nodig zijn. het is dus nooit 'te laat', tenzij u natuurlijk wacht tot u effectief de griep hebt.

 

Griep heeft een zwak voor 60-plussers, maar ook voor jongeren met een ernstige chronische aandoening zoals hart- en longziekten, nierziekten, diabetes,...

Elk jaar opnieuw eist griep dodelijke slachtoffers! Er bestaat nochtans een vaccin tegen griep. Praat er daarom nu over met uw huisarts. Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Griep is iets anders dan een infectie van de bovenste luchtwegen! Niet alleen verzwakte mensen kunnen griep krijgen. In geval van een epidemie kan om het even wie griep krijgen.

Griep kan de dood veroorzaken van 65-plussers, en zelfs van jongere mensen die aan een chronische ziekte lijden. Deze mensen hebben ook meer kans om ernstige complicaties te doen bij een griepinfectie.

Het griepvaccin beschermt alleen tegen griep, en niet tegen griepachtigetoestanden, zoals verkoudheden, enz. Het helpt de complicaties van griep en vooral de sterfte door griep te verminderen. Het is verkeerd te denken dat je griep kan voorkomen door in de winter vitaminen of een grog te nemen. Het vaccin is de enige doeltreffende manier om griep te voorkomen.

Sommigen denken dat het vaccin griep kan veroorzaken. Dat is fout. Het vaccin wordt over het algemeen goed verdragen. Nog geen 2 personen op 10 vertonen een plaatselijke reactie (een lichte pijn op de plaats van inenting), en nog niet 1 persoon op 10 een algemene reactie (lichte pijn over het ganse lichaam, soms 1 à 2 dagen koorts).

Het vaccin wordt voor 40% terugbetaald aan 65-plussers en aan mensen die aan chronische ziekten lijden. Sommige ziekenfondsen betalen 100% terug.

 

Wat is griep?

Bij verkoudheid wordt vaak over griep of grieperigheid gesproken, maar 'echte' griep is iets anders. Deze informatie gaat over echte griep, ook wel 'influenza' genoemd.

Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alles doet pijn: vooral keel, hoofd, armen en benen. Een droge hoest en een loopneus horen er ook bij. Elk jaar krijgt ruim één op de tien mensen griep, meestal in de winter. U kunt het elk jaar opnieuw krijgen. Griep is een besmettelijke ziekte en verspreidt zich vaak snel door het land. Als veel mensen tegelijk griep hebben, spreken we van een epidemie.

 

Waardoor komt het?

Griep wordt veroorzaakt door het influenza-virus. Een virus is een 'beestje' dat zo klein is dat het onzichtbaar is. het influenza-virus zit in de luchtwegen en veroorzaakt door een infectie die ook op de rest van het lichaam uitwerking heeft. Griepvirussen gaan gemakkelijk over van de één naar de ander. Dicht bij elkaar praten of hoesten of elkaar een hand geven kan al voor besmetting zorgen.

 

Kan het kwaad?

U kunt zich flink ziek voelen door griep, maar gelukkig gaat het meestal vanzelf over. De koorts en pijn verdwijnen na drie of vijf dagen. Het duurt soms een paar weken voordat u zich weer helemaal de oude voelt.

Sommige mensen lopen meer risico op complicaties als ze griep krijgen; zij behoren tot een 'risicogroep'. Risicogroepen bij griep zijn:

 • mensen met een hart- of longziekte en mensen met suikerziekten: zij hebben kans op verergering van hun ziekte;
 • nierpatiënten en mensen die weinig afweer hebben door ziekte of medische behandeling: hun lichaam is kwetsbaar, waardoor de gevolgen van griep ernstiger kunnen zijn;
 • mensen van 65 jaar en ouder.

 

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Bij hoge koorts transpireert u veel. Dan is het goed om veel te drinken, om het vocht in uw lichaam op peil te houden.
 • Het is aan te raden om rust te nemen. U hoeft niet per se in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden.
 • Voorkom afkoeling als u naar buiten gaat: kleed u op het weer.
 • Er zijn géén geneesmiddelen die de griep kunnen genezen, ook penicilline niet. Tegen koorts en pijn kunt u wel iets nemen, bijvoorbeeld paracetamol.

 

Wanneer naar de huisarts?

Soms gaat griep niet vanzelf over. Er kunnen andere ziektes bijkomen, die wel behandeld moeten worden, zoals longsontsteking. In de volgende gevallen is het goed om contact met de huisarts op te nemen:

 • als u kortademing wordt;
 • als er veel slijm loskomt bij het hoesten;
 • als de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt;
 • als u opnieuw koorts krijgt, nadat u koortsvrij bent geweest.

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

Mensen uit een risicogroep kunnen altijd contact met hun huisarts opnemen als ze denken griep te hebben. Het is nog beter van tevoren een griepprik te halen.

 

De griepprik

De griepprik kan griep in de meeste gevallen voorkomen. als u toch griep krijgt, dan zorgt de prik ervoor dat de ziekte minder ernstig verloopt. Voor mensen die extra risico lopen, is het absoluut aan te raden elk jaar een griepprik te halen. De prik moet elk jaar opnieuw gegeven worden; de beste tijd is eind oktober of begin november. De prik geeft soms een dag wat pijn in uw arm, maar u kunt er niet ziek van worden. Als u tot een risicogroep behoort, wordt uw prik terugbetaald (volledig of gedeeltelijk).

 

De officiële risicogroepen

De Hoge Gezondheidsraad van België beveelt aan dat de volgende risicogroepen in dalende volgorde voorrang moeten krijgen voor de vaccinatie tegen seizoengebonden influenza:

 • Groep 1: personen met risico voor complicaties, d.w.z.:
  • zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen. Zij worden gevaccineerd vanaf het tweede trimester van de zwangerschap.
  • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening (ook indien gestabiliseerd) van de longen (inclusief ernstig astma), het hart (uitgezonderd hoge bloeddruk), de lever, de nieren, metabole aandoeningen (bv. diabetes), neuromusculaire aandoeningen of immuniteitsstoornissen.
  • alle personen vanaf 65 jaar
  • alle personen die in een instelling opgenomen zijn
  • kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige asprinetherapie ondergaan
 • Groep 2: alle personen werkzaam in de gezondheidssector.
 • Groep 3:
  • Personen die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen van groep 1
  • Kinderen jonger dan 6 maanden.

Daarnaast is het ook zinvol om alle personen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren, zelfs indien ze niet aan een risico-aandoening lijden. Naast het verhoogde risico dat ze complicaties bij griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze tenminste één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogt. Het gaat vooral om personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig (BMI>30) zijn.
Verder zal, gezien het risico op gelijktijdige circulatie van influenza-stammen van dierlijke en menselijke origine in België, de griepvaccinatie aan bepaalde beroepsgroepen worden aangeboden om het risico van virale reassortering (de uitwisseling van genetisch materiaal tussen dierlijke en de menselijke influenzavirussen) te vermijden. Deze groepen zijn:

 • beroepsfokkers van gevogelte en varkens alsook hun familieleden die onder hetzelfde dak wonen
 • personen die door hun beroep met levend gevogelte en levende varkens in contact komen

Echter, niet iedereen kan/mag gevaccineerd worden:

 • Vaccinatie is tegenaangewezen voor personen die eerder een ernstige allergische reactie hebben gehad op één van de bestanddelen van het vaccin of op één van de bestanddelen waarvan heel kleine sporen in het vaccin aanwezig zijn, zoals ei- of kippenproteïne, ovalbumine (een proteïne in eiwit), formaldehyde, gentamicinesulfaat of néomycine of kanamycine (antibioticum) en natriumdeoxycholaat.
 • Vaccinatie wordt, vooral om psychologische reden, beter uitgesteld bij personen met hoge koorts of die lijden aan een acute ademhalingsinfectie, en bij vrouwen tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap.

Soms denkt men ook onterecht dat men niet mag gevaccineerd worden.